hantelrodd på bänk

Träningsform

Styrketräning

Svårighetsgrad

4

Träningstid

0-10 min

Utrustning

Bänk

Fokusområde

[social_warfare]

Hantelrodd på bänk 

En riktigt bra övning där du tränar övre delen av ryggen och biceps. En övning som hjälper dig bygga upp en stark rygg som kan motverka ”ont i ryggen” om den utförs korrekt. Det är en övning där det är viktigt att du får in tekniken.

Hur gör man då?

Använd en bänk och lätt vikt till en början. Stå som bilden visar, med ena benet/knät vilade mot bänken. Handen skall greppa tag i bänken (samma sida). Med den andra foten stadigt i golvet och magmuskulaturen spänd, skall du dra upp vikten från golvet snett bakåt. Försök dra upp vikten utan att du använder biceps för mycket. Det är ryggen som skall arbeta.

Fördelar med övningen 

Övningen hantelrodd på bänk är en av de bästa styrketräningsövningarna för en stark rygg. Det är en övning som arbetar med hela ryggen – den övre, mittendelen och nedre delen, den stärker även din bröstmuskulatur och tränar triceps. 

Stretching är det många som ”missar” när man tränar, kanske för att vi tycker att det bara är tråkigt och onödigt. Det man inte får glömma bort när det gäller stretching är att det ökar din flexibilitet, din snabbhet och cirkulation. Enligt ”fitnessandpower” så ökar stretchingen kroppens tillväxtproducerande, anabola respons. Men vad har detta med hantelrodd att göra då? Jo, i denna övnings bottenläge utförs denna stretching så var noggrann med att utföra hela övningens rörelse. 

Övningen hantelrodd på bänk är även bra då den är så fokuserad i sin rörelse. När du står i din position för att utföra övningen, tänk på hur otroligt stabil och balanserad övningen är. Dvs den fokuserar ordentligt på de muskler som tränas. Kan jämföras med utförandet av bänkpress med fötterna på bänk istället för på golvet, ett helt annat fokus. 

En annan fördel med övningen hantelrodd på bänk som du kanske inte tänkt på är att övningen faktiskt går att variera. T.ex. kan du i övningen föra upp hanteln rakt upp och aktiverar då mer den övre delen. Längre bak mot höften aktiverar bakre delen. 

Inkluderar denna fantastiska övning i ditt nästa ryggpass. så kommer du uppleva stora förändringar i din ryggmuskulatur! Den bygger muskler. 

[kleo_gap]

[wp-review]

[kleo_gap]

[kleo_gap]

Andra träningsvideos

[vc_posts_grid loop=”size:3|order_by:rand|post_type:filmer” show_meta=”no” show_excerpt=”no” show_footer=”no”]

Ett annat alternativ till övningen hantelrodd på bänk

Om du vill ha variation som är viktigt inom träning så visar vi nedan ett alternativ till hantellyft. 

Böjd rygg hantelrodd

Denna övning inkluderar ej en bänk vilket kan vara ett alternativ till hantellyft på bänk om alla bänkar på gymmet är upptagna. Det kan ju hända ibland och vara smått irriterande. Har du ryggproblem skall du dock undvika denna övning. Som alltid skall du vara försiktig och börja först med att arbeta in tekniken innan du lastar på med tunga vikter. 

Hur gör man då?

Greppa tag i en hantel i varje hand där dina handflator är vända mot varandra. Se till att böj dina knän något och för fram din överkropp med hjälp av din midja. Ryggen skall hållas rak nästan så långt så att den är parallell med golvet. Låt armarna hänga ner med vikten, dvs mot golvet. Detta är din startposition. Lyft sedan upp hantlarna åt sidan av kroppen, fokusera på att klämma ihop dina axelblad. Håll detta läget någon sekund och sänk sedan ner vikterna. 

Kommentera gärna

Hantelrodd är en favorit hos oss och en övning som ofta finns med i ryggpasset. Men vad tycker du om denna övning? Kommentera gärna övningen nedan. Dela gärna med dig av dina tips på hur man kan utföra övningen bättre och andra övningar som du gillar.

Övrigt

Vi har naturligtvis inkluderat denna fantastiska övning i flera av våra träningsprogram som du hittar här. Sök genom vårt verktyg om du vill att denna övning skall vara en av övningar i programmet. Om du inte hittar vad du söker, skapa ditt egna träningsprogram med hjälp av vårt grymma verktyg. Välj namn på ditt program, klicka på de övningar som skall ingå, ange reps och antal varv. Och så generera! Vips så har du ditt egna styrketräningsprogram som du kan ladda ner direkt. Dela med dig av rutinen till vänner och träningskompisar. GRATIS såklart. Testa här.  

Kontakta oss

Välkomna att kontakta oss, vi återkommer snarast möjligt. Tack

Sending

©[current-year] Träningsplatsen.se, All Rights Reserved

or

Log in with your credentials

Forgot your details?