Tadasana

Träningsform

Yoga, Yoga/stretch/flexibilitet

Svårighetsgrad

1

Träningstid

0-10 min

Utrustning

Ingen utrustning

Fokusområde

Tadasana

Tadasana är grunden till samtliga stående positioner inom Yoga. Den kallas även bergspositionen och ingår bl.a. i solhälsningen.

Tadasana, även känd som Bergspositionen är en grundläggande yogaposition och fungerar som utgångspunkten för många andra stående poser inom yogaträning. Ordet kommer från två sanskritord: ”tada”, som betyder ”berg” och ”asana”, som betyder ”pose” eller ”hållning”.

När den tränas på rätt sätt hjälper denna övning till att förbättra hållning, balans och inriktning samtidigt som den främjar en känsla av jord och stabilitet.

Hur gör man

Stå med fötterna ihop, hälarna mot varandra och tårna något isär. Fördela din vikt jämnt över båda fötterna. Aktivera dina benmuskler, lyft försiktigt dina knäskålar och förläng svanskotan nedåt mot golvet för att koppla in din core.

Rulla axlarna bakåt och nedåt, öppna bröstet och låt armarna hänga i sidorna med handflatorna vända framåt. Håll hakan parallellt med golvet och blicken rakt fram, bibehåll en neutral nackposition.

Ta några djupa andetag, känn känslan av att dina fötter trycker ner i marken och din kropp sträcker sig uppåt som om du vore ett berg. Håll posen så länge du vill, andas stadigt.

Tadasana kan verka enkelt men det är ett utmärkt sätt att utveckla ”mindfulness”, medvetenhet om din kropp och en stark grund för mer avancerade yogaställningar. Det används ofta som utgångspunkt i yogasekvenser för att etablera korrekt anpassning och kroppsmedvetenhet innan man går vidare till mer komplexa asanas.

Fördelar med övningen

Övningen hjälper till att anpassa ryggraden, axlarna och höfterna vilket främjar en bra hållning. Det uppmuntrar dig att stå högt och rakt som kan hjälpa till att lindra och förebygga hållningsrelaterade problem. Att hålla Tadasana kräver att man engagerar olika muskelgrupper, inklusive ben, core och rygg. Detta hjälper till att bygga styrka och stabilitet i hela kroppen.

Genom att stå på båda fötterna och koncentrera sig på din tyngdpunkt förbättrar Tadasana din balans och koordination. Att utöva Tadasana uppmuntrar uppmärksamhet på din kropps inriktning, andning och förnimmelser. Det kan hjälpa dig att bli mer i samklang med ditt fysiska jag. Den upprättstående hållningen i Tadasana möjliggör fullständig och obegränsad andning, vilket kan vara fördelaktigt för andningshälsa och avslappning.

Den meditativa aspekten av Tadasana, i kombination med djupandning, kan hjälpa till att minska stress och lugna sinnet. Det främjar en känsla av lugn och mental klarhet. Inom yogafilosofin sägs Tadasana främja energiflödet (prana) genom kroppen, vilket hjälper till att balansera och stärka kroppens energicentra.

Tadasana fungerar som en grund för många andra stående poser inom yoga. Att öva på det regelbundet hjälper dig att skapa korrekt inriktning och kroppsmedvetenhet, vilket gör det lättare att gå vidare till mer avancerade poser.

Att stå högt kan öka självkänslan och självförtroendet. Det uppmuntrar en känsla av inre styrka och närvaro.

Tadasana är en fantastisk möjlighet att koppla ihop ditt sinne och din kropp. Det uppmuntrar dig att vara närvarande i nuet och att fokusera på förnimmelserna i din kropp. Posen betonar kopplingen mellan dina fötter och jorden, vilket främjar en känsla av jordning och stabilitet.

TRÄNINGSPROGRAM YOGA

yoga för nybörjare, yogaprogram, yogapass, yogarutin

LIKNANDE ÖVNINGAR

yogaövning hunden
yogaövning katten

Kontakta oss

Välkomna att kontakta oss, vi återkommer snarast möjligt. Tack

Sending

©[current-year] Träningsplatsen.se, All Rights Reserved

or

Log in with your credentials

Forgot your details?