Vad är CrossFit?

CrossFit eller CF är överallt just nu och inte undra på det. CF är lika mycket sport som träningsmetod. Med ständigt varierande, högintensiva funktionella rörelser, är CrossFit en träningsfilosofi som coachar människor i alla former och storlekar för att förbättra deras fysiska välbefinnande och kondition i en hardcore och uppmuntrade miljö.

CF är den sport där man som utövare har som mål att bevisa sin totala fysiska prestationsförmåga; “The Sport of Fitness”. I vissa länder används CrossFit som den främsta styrke- och konditionsprogram för många polisakademier, militära specialenheter, inom kampsport och hundratals andra elit och professionella idrottsmän över hela världen.

vad-ar-crossfit

Detta högintensiv träning är mycket varierande och handlar om att få mest valuta för din träning. En riktig CrossFitter kommer sannolikt aldrig köra samma rutin två gånger under en vecka och varje träningspass varierar vanligtvis mellan 45 minuter till en timme. En viktig del i CrossFit är att träningen ska vara rolig, därför varierar man övningsinnehållet från pass till pass inom olika kategorier som t.ex. kroppsbelastande övningar, kettlebellsövningar, ringövningar, skivstångsövningar, repklättring, löpning, rodd och hopp etc. Man varierar också mellan lätta och tunga lyft samt mellan träning med få repetitioner och många repetitioner.

CrossFit hämtar sin inspiration från vitt skilda områden som gymnastik, konditionsidrott, tyngdlyftning, och styrkelyft. Detta är en av anledningarna till att träningsmetoden resulterar i en otroligt komplett och allsidig fysik. CrossFit är gjort för att kunna anpassas till alla nivåer av fysisk färdighet. Rörelserna och passen kan modifieras så att det passar alla.

Allt detta gör med en annan viktig beståndsdel, klockan. Tiden kan variera från några få minuter till längre rundor på ca 20 minuter. När man tränar under tidspress är det mycket viktigt att övningen och belastningen anpassas efter förutsättning, för att inte orsaka skador hos utövaren.

Så här kan en typisk CrossFit WOD (workout of the day) se ut: 

20 Min AMRAP (så många rundor som möjligt)

100m Run

Burpees

Deadlifts

Pull-ups

AMRAP innebär att du kommer att göra ditt bästa för att slutföra så många rundor av denna sekvens som möjligt i den tid som avsatts; i detta fall 20 minuter.

vad-är-crossfit

CrossFit är dock i förändring, ett bevis på detta är CrossFit Games där världens bästa CrossFitter koras eller som de även modest kallar det “Finding the fittest on Earth”. I dessa spel där även svenska namn presenterat sig, ex Karl Dyall, definierar flera unika egenskaper spelen. Varje år förändras tävlingen och detaljerna tillkännages inte förrän strax innan varje tävling. Idrottarna tränar året runt för en tävling som är nästan helt ett mysterium. När de når sk. “Stubhub Center”, sätter de sin utbildning och mentala styrka på prov och tar på sig ett rigoröst, brett omfattande test av sin totala fysiska kapaciteten. Efter fyra dagar kommer Fittest on Earth ™ tydligt utmärkt sig.

Andra läsvärda artiklar

[vc_posts_grid loop=”size:3|order_by:date|post_type:post|by_id:2778″]

Kontakta oss

Välkomna att kontakta oss, vi återkommer snarast möjligt. Tack

Sending

©2020 Träningsplatsen.se, All Rights Reserved

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account